У цій статті відповідаємо на основні питання про виділені IP-адреси на хостингу: що це таке, кому вони потрібні і для чого.

Що таке виділена IP-адреса

Виділена IP-адреса — це коли IP-адресою користуєтеся тільки ви. На VPS та виділених серверах виділена IP-адреса зазвичай надається безкоштовно. А на віртуальному хостингу її можна докупити. Бо за замовчуванням всі користувачі одного сервера на такому хостингу ділять між собою одну IP-адресу.

Навіщо потрібна виділена IP-адреса

Щоб захиститися від DDoS-атак. Якщо сайт одного з користувачів віртуального хостингу атакують, зазвичай порушується робота всіх сайтів на сервері. Технічно, атаки бувають влаштовані по-різному. Від деяких типів атак якраз захистить виділена IP-адреса.

Щоб захиститися від потрапляння IP-адреси до чорних листів. Це може статися, якщо хтось із ваших сусідів по серверу розміщує на сайті заборонений законом контент, займається шахрайством, порушує правила пошукових систем по SEO-оптимізації або накручує поведінкові чинники. Також провиною можуть бути віруси на сайті. Зазвичай провайдери блокують порушників, як тільки IP-адреса їх сервера потрапляє під санкції. Але сайт все одно може виявитися недоступним на якийсь час.

Щоб захиститися від потрапляння IP-адреси під фільтри поштових служб. Таке трапляється рідко, але взагалі через одного користувача, який розсилає спам або листи, на які скаржаться одержувачі, можуть постраждати всі на цьому сервері. У нас на хостингу ми використовуємо загальні IP-адреса для відправлення пошти навіть для акаунтів із виділеним IP. Але при цьому стежимо за репутацією своїх адрес. Якщо раптом вона зіпсується, ми самі її відновимо.

Застарілі обмеження

Раніше виділена IP-адреса обов’язково була потрібна сайту, щоб встановити на нього SSL-сертифікат. Зараз це вже не проблема. Більшість хостинг-провайдерів підтримує технологію SNI, за допомогою якої можна встановлювати сертифікати на загальні IP-адреси.

Єдине, цю технологію не підтримують старі версії браузерів. У них сайт з SSL-сертифікатом буде відображатися як небезпечний, хоча по факту з’єднання буде захищене. До таких браузерам належать:

  • Internet Explorer 6 і раніше;
  • Будь-яка версія IE на Windows XP;
  • Safari для Windows XP;
  • BlackBerry OS 7.1 і раніше;
  • Nokia Browser для Symbian.

Отримайте виділену IP-адресу безкоштовно

При купівлі у нас виділеного сервера, VPS і деяких тарифів віртуального хостингу ви отримаєте виділену IP-адресу безкоштовно.

На інших тарифах віртуального хостингу можна купити виділену IP-адресу за $ 2 в місяць.

Подивитися тарифи

Чи була ця стаття корисною?

Дякуємо за відгук!