Розбираємося, що означає помилка 503 Service Unavailable, через що вона може виникнути і що робити, щоб прибрати її з сайту.

Що всередині

  1. Що значить помилка 503
  2. Як може виглядати помилка 503
  3. Чому виникає помилка 503
  4. Як 503 помилка впливає на SEO
  5. Як виправити помилку 503

Що таке помилка 503

Помилка 503 Service Unavailable — це код стану HTTP, одна зі стандартних відповідей сервера на запит браузера. Приклади інших кодів HTTP: 403 Forbidden, 404 Not Found або 500 Internal Server Error.

Сервер відправляє один з таких кодів кожен раз, коли ви відкриваєте в браузері нову сторінку або переходите за посиланням. Навіть якщо сайт нормально завантажився і ніякої помилки не було, відправляється код HTTP 200 OK.

Саме цей код HTTP — 503 Service Unavailable — означає, що прямо зараз сервер не готовий обробити запит, тому що перевантажений або на ньому проводяться технічні роботи.

Як може виглядати помилка 503

Якщо на вашому сайті виникне 503 помилка, ви побачите стандартну сторінку, яка буде відрізнятися в залежності від веб-сервера на вашому хостингу. Ось кілька прикладів.

Іноді сторінку з цією помилкою оформляють у загальному дизайні сайту або програми. Але так зазвичай роблять тільки великі бренди, тому що 503 помилка зустрічається досить рідко. Ось пара прикладів.

У рушія сайту або фреймворка, на якому він зроблений, теж може бути своя сторінка 503 помилки. Наприклад, у панелі керування WordPress вона може виглядати ось так.

Помилка 503 Service Unavailable на сайті з WordPress

Залежно від дизайну буде відрізнятися і текст на сторінці. Не факт, що це буде саме «Помилка 503» або «503 Service Unavailable». Ось деякі варіанти, які можуть вам зустрітися:

  • Ошибка 503
  • Error code: 503
  • HTTP Error 503
  • Код ошибки: 503
  • Service Unavailable
  • Ошибка сервера: 503.
  • 503 Service Unavailable
  • Error 503 Backend fetch failed
  • 503 Service Temporarily Unavailable
  • 503. That’s an error. That’s all we know.
  • There was a problem with the network [503]
  • The remote server returned an error: (503) Server Unavailable.

Чому виникає помилка 503

Як ми вже з’ясували, коли на сайті з’являється помилка 503 Service Unavailable, це означає, що сервер або перевантажений, або на ньому проводяться технічні роботи. Перевантаження може статися з різних причин. Ось кілька з них:

  • DDoS-атака;
  • підвищена активність пошукового робота;
  • велика кількість повільних запитів до бази даних;
  • скрипт занадто сильно навантажує сервер;
  • занадто багато скриптів виконуються на сайті одночасно.

Це тільки найпоширеніші ситуації. У вашому випадку справа може бути в чомусь іншому. Може навіть трапитися таке, що відразу кілька ситуацій накладаються одна на одну. У будь-якій незрозумілій ситуації перевіряйте логи, щоб знайти причину помилки.

Як 503 помилка впливає на SEO

Зазвичай, коли пошуковий робот заходить на сторінку і бачить помилку з кодом 5хх, він пробує зайти на неї ще раз протягом доби, розраховуючи на те, що власник сайту вирішить проблему. Якщо помилка виникає і при повторному відвідуванні, бот може вилучити сторінку з індексу.

Перевірити, чи випала сторінка з індексу, можна в Google Search Console. Для цього увійдіть до консолі, введіть у рядку пошуку URL сторінки і натисніть Enter. Сервіс перевірить сторінку і покаже її статус. Якщо сторінки вже немає в індексі, натисніть «Запросити індексування», щоб повторно її туди додати.

Також Search Console допоможе вам своєчасно виявляти помилки. Для цього просто періодично перевіряйте розділ «Покриття» на головній сторінці панелі в меню зліва. У нього будуть записуватися всі помилки на сайті.

Як додати сайт в Google Search Console

Як виправити помилку 503

Спочатку переконайтеся, що ваш провайдер не проводить техобслуговування сервера. У нас на хостингу в Панелі клієнта є спеціальний розділ з повідомленнями, де ми попереджаємо про будь-які технічні роботи.

Також 503 помилка може ненадовго виникнути, якщо запустити оновлення плагінів та тем на сайті з WordPress. Коли все оновиться, помилка зникне сама.

Якщо ж помилка не проходить або періодично повторюється, справа завжди на стороні сервера. Щоб виправити помилку, знадобиться доступ на хостинг. Тому, якщо ви просто зайшли на чужій сайт і побачили код помилки 503, єдиний варіант — чекати. А якщо ви власник сайту, ось кілька порад, як її виправити.

Перевірте логи

Це допоможе одразу точно визначити причину помилки, а не перебирати різні варіанти. Залежно від вашого веб-сервера, логи будуть за замовчуванням зберігатися в одній із системних папок:

  • /var/log/httpd/error_log или /var/log/apache2/error_log —для Apache;
  • /var/log/nginx/error_log — для Nginx.

Якщо ви керуєте сервером за допомогою якоїсь панелі керування, логи можуть зберігатися в інших папках. Наприклад, в панелі управління Webuzo, яку ми надаємо безкоштовно у себе на VPS, логи будуть розташовані за шляхом /usr/local/apps/apache/logs/vashdomen.err. А в панелі керування cPanel & WHM — за шляхом /usr/local/apache/logs/error_log.

Доступ до цих файлів буде, тільки якщо у вас VPS або виділений сервер. Якщо у вас віртуальний хостинг, за замовчуванням логи будуть в файлі error_log, який лежить у кореневій папці домену, але CMS можуть перевизначати шлях до цього файлу в інші папки. Плюс деякі записи можуть потрапляти не в цей лог, а в основний, до якого є доступ тільки у провайдера. Тому, якщо у вас там нічого немає, напишіть у підтримку і попросіть надати останні рядки.

Якщо по логам нічого не зрозуміло, спробуйте поради нижче або погугліть фрагмент помилки. Можливо, у когось була така ж проблема і її рішення описали на якомусь форумі. Або зв’яжіться з технічною підтримкою вашого хостинг-провайдера і попросіть їх допомогти.

Оптимізуйте роботу сайту

Відправляти масові розсилки зі свого сервера, особливо якщо у вас велика база підписників, краще вночі, коли навантаження на сайт мінімальне. Вдень цей процес може викликати 503 помилку або як мінімум сповільнити роботу сайту. Якщо відправляєте розсилки за допомогою стороннього сервісу, можна запускати і вдень, різниці немає.

Погано проіндексовані таблиці або велика кількість MySQL-запитів можуть створювати надмірне навантаження на базу даних. Якщо розбираєтеся, проаналізуйте навантаження за допомогою команд show global status, vmstat, top. Якщо немає, зверніться за порадою до розробника.

Окремий момент — на будь-якому сайті варто використовувати кешування, тому що воно непогано розвантажує сервер. Це не обов’язково означає, що помилка 503 перестане виникати, як тільки ви його підключите, але частина навантаження точно зникне.

Якщо у вас сайт на WordPress або іншому рушії, кешування можна налаштувати за допомогою модулів на зразок LiteSpeed Cache. Він є для багатьох популярних CMS. А якщо сайт розробляли з нуля, обговоріть це питання з розробниками.

Вимкніть плагіни

На сайті з WordPress перевантаження сервера може статися через проблеми з плагінами. Щоб це перевірити, тимчасово вимкніть їх і знову зайдіть на сайт.

Швидше за все, через помилки у вас не буде доступу до консолі WordPress, тому вимикати плагіни доведеться в панелі керування хостингом. Ось як зробити це на хостингу з cPanel.

На головній сторінці панелі знайдіть блок «Файли» і перейдіть у розділ «Менеджер файлів».

503 status code на сайті на WordPress через плагін. Менеджер файлів у cPanel.

Потім перейдіть до кореневої папки домену, відкрийте в ній папку wp-content і поміняйте назву папки plugins. Це відключить всі плагіни.

Коренева папка основного домену на хостингу зазвичай називається public_html, а додаткового — так само, як і додатковий домен.

HTTP code 503 на сайті на WordPress. Відключаємо плагіни в менеджері файлів cPanel.

Якщо це допомогло і помилка 503 зникла, залишається з’ясувати, який саме плагін її викликав. Для цього перейменуйте назад папку plugins, зайдіть до неї і по черзі перейменовуйте кожну папку, поки не знайдете джерело помилки.

Вимкніть тему

Тема вашого сайту на WordPress також може бути причиною 503 помилки. Рішення буде таким самим — вимкнути поточну тему і перевірити, чи це допомогло. Але робиться все трохи по-іншому. Просто вимкнути папку з темами не допоможе, замість цього потрібно змінити використовувану тему в базі даних. Ось як це робиться в cPanel.

На головній сторінці панелі знайдіть блок «Бази даних» і перейдіть до розділу «phpMyAdmin».

HTTP status code 503 на сайті на WordPress. Додаток phpMyAdmin в cPanel.

У phpMyAdmin виберіть зліва базу даних вашого сайту і перейдіть у таблицю wp_options. Потім у верхньому меню перейдіть до розділу «Search», в рядку option_name введіть слово «template» і натисніть «Go».

HTTP response code 503 Service Unavailable через проблеми з темою WordPress. Пошук таблиці з темою в phpMyAdmin.

Знайдеться саме той рядок, у якому вказана поточна тема вашого сайту. Клацніть два рази по її назві або натисніть у рядку кнопку «Edit» і поміняйте назву теми на twentytwentyone. Це тема, яка встановлюється за замовчуванням.

HTTP status code 503 Service Unavailable через проблеми з темою WordPress. Перемикаємо тему в phpMyAdmin.

Якщо після цього помилка 503 зникла, значить справа у темі. Далі можна спробувати її перевстановити або відновити одну з останніх резервних копій. Перед встановленням теми про всяк випадок зробіть резервну копію сайту.

Обмежте частоту сканування сайту

Іноді пошуковий робот Google або якогось іншого пошукача може серйозно навантажувати сайт у момент сканування. У теорії це може стати додатковим фактором, який вплине на працездатність сервера і викличе 503 помилку. Якщо справа саме в боті, ви зрозумієте це по логам. Рішенням у цьому випадку буде обмежити частоту сканування. Ось як зробити це для бота Google: інструкція по налаштуванню частоти сканування.

Окремий момент — під виглядом пошукових роботів на сайт можуть надходити шкідливі запити, наприклад, при DDoS-атаці. Так часто роблять, тому що деякі можуть нічого не запідозрити. У логах повинно бути ім’я бота (user-agent) і його IP-адреса. Краще проігнорувати user-agent і перевірити, кому належить IP. Якщо Google, значить все у порядку. Якщо ні, заблокуйте підставного бота у конфігураційному файлі сервера. Розповідаємо, як зробити це в .htaccess в окремій статті:

Як працювати з .htaccess

Перейдіть на більш потужний тариф

Якщо жодна з рад не допомогла, можливо, вашому сайту просто більше не вистачає ресурсів поточного тарифного плану. Таке може бути, якщо ви використовуєте дешевий хостинг. Чим він дешевше, тим менше кожному користувачеві доступно ресурсів і тим більше обмежень.

Це нормально для проекту, який розвивається — переходити на більш потужний тариф, але не факт, що справа саме у цьому. Спочатку варто переконатися, що сайт оптимізований. Рекомендуємо для початку написати у техпідтримку провайдера і розповісти про те, що ви вже зробили. Нехай їх фахівці оцінять ситуацію і порадять, що робити.

Що далі

Якщо ви не знайшли рішення в статті, значить у вас специфічна ситуація. Надішліть в коментарях до цієї статті текст з логів, спробуємо разом розібратися.

Якщо купували хостинг у нас, надсилайте логи відразу на пошту support@hostiq.ua, щоб питанням зайнялися наші технічні фахівці.

Переїжджайте до нас на хостинг

Якщо вам потрібен новий тариф, переїжджайте до нас. У нас цілодобова підтримка, яка вирішує проблеми швидко і в будь-який час. Навіть якщо питання виникне вночі у вихідний або святковий день.

Співробітники нашої техпідтримки проаналізують сайт у поточного провайдера, підберуть відповідний тариф та обговорять з вами умови перенесення. А коли домовитеся про деталі, безкоштовно перенесуть ваш сайт на HOSTiQ та перевірять, щоб він правильно працював.

Детальніше про переїзд

Чи була ця стаття корисною?

Дякуємо за відгук!