Шаблон сайту — це HTML-код з готовим дизайном та версткою для однієї веб-сторінки або їхньої сукупності, який використовується для побудови сайту. Створення власного сайту за допомогою шаблону полягає у заміні загальних даних на потрібну користувачеві інформацію (наприклад, дані про організацію чи послугу). Це варіант для користувачів без суттєвого досвіду розробки, який також підходить і для досвідчених розробників у разі потреби готового рішення, що дозволяє полегшити процес створення сайту та уникнути його написання з нуля. Дизайн та верстка для шаблону попередньо розробляються та реалізуються рядом професіоналів — дизайнером, верстальником, розробником або веб-майстром.

Прості HTML-шаблони зазвичай використовуються для створення базових статичних HTML-сайтів, які не потребують частих оновлень, наприклад: сайт-візитка.

Для створення сайту за допомогою CMS також використовуються шаблони (так звані теми). Такі шаблони вже складніші і складаються з сукупності зображень для різних частин сайту, файлу стилів CSS (каскадні таблиці стилів), файлів для формування функціональних блоків сайту, файлів, що підключаються.

Види шаблонів

Безкоштовні

Безкоштовні шаблони зазвичай характеризуються універсальним дизайном, який може відрізнятись залежно від тематичної спрямованості. З метою безпеки завантажувати такі шаблони необхідно лише на перевірених сайтах, наприклад, на офіційних сайтах CMS (для WordPress — це wordpress.org), оскільки при використанні шаблонів, розроблених третіми особами, є ризик, що тема заражена вірусом або містить посилання на сторонні ресурси. За допомогою безкоштовних шаблонів допомога розробників шаблону не гарантована.

Платні

Перевага придбання шаблонів полягає в тому, що розробники платних шаблонів можуть надати допомогу в адаптації дизайну під конкретний сайт, а також надають підтримку у питаннях використання шаблонів. Платні шаблони більш персоналізовані, як наслідок, вкрай низький шанс зустріти сайт із аналогічним дизайном. Приклад ресурсу із якісно оформленими платними шаблонами: www.templatemonster.com.

Потрібен найкращий хостинг для блогу? Хочете дізнатися, скільки коштує доменне ім’я та хостинг ? Ми пропонуємо вам купити хостинг сайту та отримати домен, а також сертифікат HTTPs у подарунок!

Чи була ця стаття корисною?

Дякуємо за відгук!