Дамп бази даних — це її резервна копія. Він потрібен, щоби перенести базу даних MySQL на інший сервер або відкотити її до попереднього стану на поточному хостингу, якщо щось зламається.

У цій інструкції покажемо, як завантажити базу даних MySQL з phpMyAdmin і як потім відновити її з отриманого файлу. А також розкажемо, що ще треба зробити, якщо ви переносите базу на інший сервер.

Експорт бази даних MySQL у phpMyAdmin

На головній сторінці додатка оберіть на бічній панелі зліва базу даних, яку хочете скачати, потім перейдіть у верхньому меню на вкладку «Export» і на наступній сторінці натисніть «Go». Завантаження почнеться автоматично.

Як експортувати базу даних MySQL з phpMyAdmin

Імпорт бази даних MySQL у phpMyAdmin

Щоб відновити базу даних MySQL з дампу, оберіть потрібну базу на бічній панелі phpMyAdmin та перейдіть у верхньому меню на вкладку «Import». Далі натисніть «Огляд», оберіть файл з копією бази даних у себе на комп’ютері і натисніть «Go» внизу сторінки. Коли база завантажиться, ви побачите зелену плашку з повідомленням про завершення процесу.

Як імпортувати базу даних MySQL у phpMyAdmin

Перенесення бази даних MySQL на інший сервер

При перенесенні бази даних MySQL нюанс у тому, що на новому сервері за замовчуванням нікуди буде завантажувати дамп. Потріно спочатку створити пусту базу і адміністратора для неї. Ось як це робиться в панелі керування хостингом cPanel.

На головній сторінці панелі знайдіть розділ «Бази даних» та відкрийте програму «Помічник баз даних MySQL». У ньому вам потрібно пройти три кроки: 1) придумати назву бази даних; 2) придумати ім’я та пароль для її адміністратора; 3) позначити галочкою пункт «Усі права».

MySQL перенесення бази даних на інший сервер — Створення пустої бази

Назву бази, ім’я її адміністратора та пароль для зручності можна зробити такими ж, як і на старому сервері. Переглянути ці дані можна у конфігураційному файлі сайту. Він зазвичай знаходиться в кореневій папці сайту і має слово config у назві.

Наприклад, у сайтів на WordPress цей файл називається wp-config.php, у сайтів на OpenCart — config.php, а у сайтів на Joomla — configuration.php.

Відкрийте конфігураційний файл у текстовому редакторі і пошукайте слова «database name», «database username» і «database password». Якщо у вас сайт на WordPress, вам знадобляться рядки, які починаються з таких слів:

  • define( ‘DB_NAME’ — назва бази даних;
  • define( ‘DB_USER’ — ім’я адміністратора бази;
  • define( ‘DB_PASSWORD’ — пароль адміністратора бази).

Якщо ви придумаєте назву бази та деталі користувача з нуля, після перенесення бази даних на інший хостинг сайт не працюватиме. Щоб він запрацював, потрібно буде вказати нові дані у конфігураційному файлі.

Перенесення бази даних MySQL на інший сервер — Конфігураційний файл WordPress

Що далі

Тепер ви знаєте, як скопіювати базу даних MySQL та відновити її з копії. А також, що робити при перенесенні бази на інший сервер. Якщо щось не вийшло або у вас є додаткові питання, залиште, будь ласка, коментар. Спробуймо розібратися разом.

Переїжджайте до нас на хостинг

У нас ваші бази даних будуть у безпеці, і кожні три дні будуть автоматично створюватися їх резервні копії. Цілодобова підтримка завжди готова допомогти, якщо виникнуть питання. Відповідаємо швидко навіть у вихідні та святкові дні.

Всі роботи з перенесення сайту ми готові взяти на себе: проаналізуємо сайт у поточного провайдера, підберемо відповідний тариф та обговоримо з вами умови перенесення, а коли домовимося про деталі, безкоштовно перенесемо ваш сайт на HOSTiQ і перевіримо, щоб він справно працював.

Умови переїзду      Подивитися тарифи

Чи була ця стаття корисною?

Дякуємо за відгук!